Een vloerkleed reinigen, hoe doe je dat?

Een vloerkleed is dat zachte tapijt dat elke kamer een gezellige en huiselijke sfeer geeft. Maar maak je geen zorgen als er plotseling gasten langskomen en je tapijt vies maken. Het zelf schoonmaken van een vloerkleed is gemakkelijk en snel. Bovendien bespaar je geld omdat je geen professionele schoonmaakdiensten hoeft in te schakelen. In slechts een paar stappen ziet je vloerkleed er weer als nieuw uit. Hier zijn wat tips!

Huishoudelijke artikelen gebruiken voor te reinigen

Over het algemeen is het vaak beter om geen chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken. Probeer als het mogelijk is voor het type vloerkleed dat je hebt, het probleem op te lossen met gewone huishoudelijke producten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Op deze manier draag je bij aan het milieu en bespaar je veel tijd. Als je toch besluit om een schoonmaakmiddel te gebruiken en je niet weet welk soort geschikt is voor je vloerkleed, dan kun je kijken of je een alkalisch of zuur reinigingsmiddel kunt gebruiken. De keuze hangt voornamelijk af van het materiaal van je vloerkleed, bij een perzisch tapijt is deze methode af te raden. 

Vlekken verwijderen

Kleine vlekjes op je vloerkleed kun je gemakkelijk verwijderen met bakpoeder of groene zeep. Deze producten hebben geen zure werking en zullen je vloerkleed niet beschadigen. Als je te maken hebt met hardnekkige vlekken die niet verdwijnen met deze huishoudelijke middelen, kun je een speciale reiniger voor vloerkleden gebruiken. Het is belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzing te lezen om te controleren voor welke soort vlekken het product geschikt is en welk type tapijt je ermee kunt reinigen. Het schoonmaken van een kelim vloerkleed vereist bijvoorbeeld een ander type tapijtreiniger dan bijvoorbeeld een katoenen of synthetisch vloerkleed.

Wintertip, een vloerkleed schoonmaken met sneeuw

Als er stof en vuil zijn verzameld in de vezels van je vloerkleed, kun je het beste beginnen met stofzuigen. Dit kun je doen met een gewone stofzuiger. Als het vloerkleed echter erg vies is, kun je overwegen om de achterkant ervan voorzichtig uit te kloppen met een klopper. Dit is handig omdat vuil aan de bovenkant van het kleed anders dieper in de vezels kan worden gedrukt. In dat geval kun je het kleed beter voorzichtig afborstelen. Een handige truc voor in de winter: je kunt het vloerkleed gewoon met de bovenkant in de sneeuw leggen. Daarna kun je het vuil eenvoudig uitkloppen. Deze methode helpt ook om de kleuren van het kleed op te frissen, dit is een slimme keuze om te doen!