Hoe kun je de mollen uit je tuin verjagen?

Voor veel boeren en tuinliefhebbers kunnen mollen en molshopen een ontzettend grote bron van frustratie zijn. Mollen zorgen er namelijk voor dat de wortels van bomen en planten beschadigd kunnen raken. Daarnaast kunnen ze ook grasvelden omwoelen. Gelukkig bestaan er verschillende methoden en manieren om mollen te verjagen en te bestrijden. De bestrijding tegen mollen kan namelijk een enorme klus zijn, maar je kunt als tuinliefhebber gemakkelijk mollen verjagen. Hieronder worden een aantal van die methoden duidelijk en in detail uitgelegd.

Probeer eerst eens te werken met natuurlijke afweermiddelen

Je kunt als tuinliefhebber of als boer ten eerste de mollen proberen te verjagen met behulp van natuurlijke afweermiddelen. Natuurlijke afweermiddelen zijn milieuvriendelijke manieren om de mollen uit je tuin te verjagen en zelfs weg te houden. Het idee achter natuurlijke afweermiddelen is eigenlijk ontzettend simpel. De geur die van deze natuurlijke afweermiddelen komt, moet de mollen afschrikken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van kattenbakvulling. Deze vulling moet je rond de randen van je tuin strooien. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van koffiedik. Deze koffiedik moet je verspreiden over de molshopen. Bovendien kun je ook een rode peper of een knoflook in de tuin planten of strooien.

Zorg met behulp van fysieke barrières ervoor dat jouw mollen wegblijven

Deze tip is vooral van toepassing voor de boeren en liefhebbers die bang zijn voor mollen in de tuin, maar nog niet last hebben van mollen in de tuin of in het grasveld. Je kunt namelijk ter voorkoming van molshopen kiezen voor barrières. Dit kun je bijvoorbeeld rond de randen van je tuin plaatsen. Bij deze tip is het belangrijk dat je het hekwerk en het gaaswerk diep genoeg in de grond ingraaft, om te voorkomen dat mollen niet eronderdoor zullen gaan graven. Daarnaast kun je ook plastic bloembakken in de grond graven. Een plastic bloembak heeft namelijk gladde wanden waardoor het voor een mol moeilijker wordt om te graven.

Zorg voor een paar valstrikken in je tuin

Werken de opties ‘natuurlijke afweermiddelen’ en ‘fysieke barrières’ niet? Dan is het belangrijk om zelf in actie te komen met producten die speciaal gemaakt zijn om mollen te vangen. Zo kun je bijvoorbeeld ‘vallen’ kopen. Er bestaan verschillende soorten vallen. Een populaire ‘val’ is de ‘levende val’. Bij deze levende val wordt een mol namelijk levend gevangen, zodat je de mol wel weer ergens anders kan vrijlaten. Met deze val dood je een mol dus niet. Je kunt ook gebruik maken van ‘ultrasoon geluid’. Met dit geluid kun je namelijk mollen wegjagen, want mollen houden niet van ultrasoon geluid. Deze apparaten hebben hele hoge frequenties die mollen niet prettig vinden.

Bel ongediertebestrijdingsbedrijven of tuinarchitecten en hoveniers

Wanneer het je niet meer zelf lukt om de mollen te vangen, weg te jagen of te bestrijden met mollenklemmen, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. De meeste mensen kiezen ervoor om ongediertebestrijdingsbedrijven, tuinarchitecten of hoveniers te bellen. Ongediertebestrijdingsbedrijven zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn om, zoals de naam al zegt, ongedierte te bestrijden. Dit geldt dus ook voor mollen. Zij gebruiken vaak valstrikken, gif of ultrasoon geluid om mollen te bestrijden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om tuinarchitecten of hoveniers in te schakelen. Zij zullen voornamelijk kiezen voor het plaatsen van fysieke barrières. Bovendien kunnen beide opties tips geven over hoe je mollen in de toekomst verjaagt.